As a lot of other cities, Wenduine has developed like a line city. At the coastline apartment buildings of nine levels have risen. They all want the same view. Neighbours don’t matter, as long as they’re close to the sea.
In cities like Wenduine there aren’t much dynamics because of that and the fact that the inhabitants like to maintain their privacy.

Our first WWHI-experiment was increasing the numbers of residences, where would the people want to live then? We think people would want to live close to the sea, even without seeing the sea and second in the city centre close to the facilities. Developing a new dike towards the polders would create a new line of high-rise buildings at that side. How can we create a new space of interest where a lot of people want to live and visit.
In the experiments we took notice to the common space or a common view. In the line city at the seaside everyone wants to be close to the sea, but only a small part of population can, so why not make the view common? When density in the city centre would rise, inhabitants have two choices: remain their privacy to the prejudice of common facilities or make more common accommodations.
When the aim is creating more dynamics, the second option is more interesting and also has a private benefit. (When the homes are adapted to more common facilities, they have more room for the remaining functions.)

 

In Wenduine we can distinguish several layers: the common stream, the inner life and the town circulation. Also in the typology of buildings we found three kinds: high-rise apartments at the seaside, lower apartments towards the centre and single housing in the extension of the city (sprawl). The inside of the different typologies interact in a diverse way with the outside. On the level of people we can distinguish 3 layers: tourists, inhabitants and owners. The places of interest and dynamics are the places where 3 layers overlap. Those places are the dike, the shopping street, the marketplace and the tennis court.
That leads to the second WWHI-experiment. What would happen if Wenduine was layered for everyone’s needs? What would be the needs of the tourists, inhabitants and the owners; where would they want to live and in what kind of building typology? Would people like a mix of layers of would the want to be separated?

 

In the wintertime Wenduine looks a bit deserted. In order to create liveliness in the winter we thought about a seasonal traveling population. Besides an ageing population, Wenduine has 60 % of second residences. The second residences are mostly occupied in the summer and abandoned in the winter. What would happen if we gave people the opportunity to move in in the wintertime? Which kind of people would benefit from that measure? The rent price in the wintertime would drop, because of a lower demand, which would mean that younger people could afford to rent. The residences would have to be adaptable to the different inhabitants.

 

In the last experiment we wanted to make the polders and the sea easily accessible. That lead to the what would happen if people could walk to the sea or the polders without having to cross the street? In that way a bigger connection is made between the sea and the polders. The people at the seaside already have a intense relation with the sea, but they turn their backs on the polders. We want to change that by making also that area more reachable.

Leave a Reply


Warning: include(/home/adu2020/webapps/wp_pilotprojects/wp-content/themes/adu_ppp/single-default.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/adu2020/webapps/wp_pilotprojects/wp-content/themes/adu_ppp/single.php on line 43

Warning: include(/home/adu2020/webapps/wp_pilotprojects/wp-content/themes/adu_ppp/single-default.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/adu2020/webapps/wp_pilotprojects/wp-content/themes/adu_ppp/single.php on line 43

Warning: include(): Failed opening '/home/adu2020/webapps/wp_pilotprojects/wp-content/themes/adu_ppp/single-default.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/share/pear56') in /home/adu2020/webapps/wp_pilotprojects/wp-content/themes/adu_ppp/single.php on line 43