Exclusive spaces – Spaces of exclusion
Tutor: Martine De Maeseneer www.mdma.be
Theoretical component teacher: Dirk Jaspaert
Students: Carmen Briers – Manu Vander Avort – Sellekaerts Pieter

A century ago, Brussels boomed in the era of the industrial age. So it attracted more and more inhabitants and immigrants who came and established themselves in their search for work. One of these major landmarks of that important time was the Belle-Vue factory, famous for its beer, geuze Belle-Vue, and previously known as the ‘De Coster Factory’. Placed aside the canal, on a very important vertex of the pentagon in means of traffic and in that time trading routes, this factory was one of the faces of Brussels.

Under this brewing activity, the form and look of the factory had undergone major transformations. Over time, when this beer making was placed to a different site, the building lost his use and vigor. Notwithstanding, this monument was left untouched but nevertheless kept his status as face of Molenbeek, situated at the backside of the site. This well placed remnant of the industrial age however can and must play a major role in the revitalization of Molenbeek and Brussels. The need for good architectural design and urban integration is essential !

As one of the last vestiges of the industrial history of this area, its visual characteristics are of the biggest importance for the collective memory of the site. The imposing brick mastodon shapes define the quai of the canal, exactly where it is adjoining the city center. The landmark status of the factory must be respected. By taking into account the collective memory of the place in our new design, the goal is to create a new appreciation for the old building complex.
“Urban porosity is a key intention for large hybrid buildings with the aim of pedestrian oriented urban places” (Steven Holl). Designing a public building as an island can’t function as a part in the urban fabric. This is why the masterplan for the area makes use of the soon to be executed Ninoofse Poort park plan by BUUR, but some essential changes are made to create a co-existence between the Ninoofse Poort and Belle-Vue, physical as well as programmatic. More globally seen, a link between Molenbeek and Brussels. If attacking both designs separately, disfunctioning of both would be unavoidable.

Designing Belle-Vue begins with 2 supporting elements: The collective memory and a mixture of program.
The existing memory, the covered courtyard feeling, the brick massiveness of the building and the tetris block-like building shape of the brewery building, is handled by a concept “InsideOut/OutsideIn”. A new spatial experience is created by 3 main interventions. The first is maintaining the enclosed character and identity by keeping the front façade, keeping entrance locations and renewal of the strongest volumes. Second, the middle outside space is turned into a central covered courtyard which links all non-residential programmatic functions. Inside and outside space are at the same time socially controlled. Third is preserving existing facades but vary with its use. By opening up existing and new structures, identity is saved but a different use for them is created.

Programmatically, the site as a catalysator for the neighbourhood requires a healthy mix of users, activity day and night. The public program is enforced with a residential one. City flight in certain layers of the community towards the countryside forms a problem for maintaining a correct mix of city inhabitants. Here the residential can present a possible solution by ameliorating the aspects on which these flight is based. Levels are designed as one big plan, consisting of units and shared space. Passive activities are placed in the units, where the active take place in the shared zone. People live equally separate and communal. Relation between all layers of inhabitants is initiated.
The beer museum attracts yet again different users, where this museum is designed as a walkway that regulates all internal organization. The museum visitors will, on their walk, not only behold the essential elements of the brewing process, also they visually encounter the users of other functions. The experience becomes one of “see and be seen”.

 

Conceptual Diagram:

(orange) Revitalisation and conections

(green): Direct built intervention

Layers of intervention:

Old warehouses and building solutions:

Sections:

 

 

 

 

 

 

Mercado Parque

 

Habitar, recorrer, contemplar

 

Estudiantes: Carlos Avellaneda, Daniel Villamarín

 

El proyecto integra un parque recreativo, un mercado y vivienda, dándole prioridad a la movilidad vehicular de la zona de intervención. La prioridad del proyecto es  crear el máximo del espacio público que se integre de la mejor manera con el humedal Juan amarillo.

 

Market- Park

 

Inhabiting, travel, contemplate

 

Students: Carlos Avellaneda, Daniel Villamarín

 

The project integrates a recreational park, housing and a market, giving priority to the vehicular mobility in the intervention area. The priority of the project is to create the maximum public space which tries to integrate the best way to the Juan Amarillo wetland.

 

La  ciudad continua, la disolución del límite

 

Parques y alameda como umbrales de la ciudad. Estación central, colegio, vivienda

Estudiantes: Diego Ferro, Ana puerto

 

El proyecto propone la densificación del centro de la ciudad a partir de un edificio complejo  con las siguientes actividades: Estación de transporte, vivienda en altura y  colegio. Así mismo, se  introduce un sistema de espacio público que conecta sobre un eje diversos espacios de importancia de  la ciudad  y propone nuevas actividades de encuentro ciudadano y sistemas de movilidad.

 

The continuous city, the boundary dissolution

 

Alameda and Parks as thresholds of the city. Central station, school, housing.

 

Students: Diego Ferro, Ana puerto

 

The project proposes the densification of the city center with a complex  building with the following activities: transport station, school and housing. It also introduces a system of public space on an axis connecting various important areas of the city and new meeting citizen activities and mobility systems.

The term of co-habitation refers to the space where the need for social interaction (random or on purpose( is gathered . Co-habitation is a platform of various uses taking place, where either it contains parts in invigoration or not, traction or repulsion, act and react, all these transformed by social vectors up, down or on the surface of the ground. The housing -the most private space a man can have- is given mostly on the surface of the platform in a way that exposes itself at its most. Entertaining and workplace are combined, with the first to be forced upwards and the workplace downwards. At the same time transportation takes action under, over and parallel to the ground level.

The housing system is formed by 20 rectangular buildings which are connected in vertically, and out with the space they share in the cellular layout. The needs of cohabitation are complemented by an underground transport-connection system, while the same time the term ”passage” is amplified in the ground level through the rest housing spaces. Workplaces and places of entertainment are basically diametrically opposed but their terminations are located in the ground level.

 


JR_06      Argimiro Macías / Francisco Martínez / Carmen Morales / Teresa Quero

Week 2, “Ready made” model

 

Week 5, skeleton model

Group 5: Louise Lauwers & Antón Monedero

South of Gothenburg, the municipality of Mölndal is divided by the main highway that connects it to the city. The highway is the main barrier that splits our site, an abandonned paper factory on a 12,5 ha terrain, from the centre of Mölndal.
Mölndal is an old industrial town with a lot of factories and small worker houses. The dynamic river and topography shape the whole town and the organic shape of the paper factory.

The main topics we focus on are – connection
- make the river visible
- create an own identity for the area

To achieve this goal, we studied the site respecting the existing construction as much as possible, removing and restoring those in bad shape and filling the voids with small interventions, keeping in mind that users are the key point to trigger this transformation.

Point of departure

The city of Gothenburg is a fragmented city. The fragmentation is present in the city centre, due to infrastructure and dispersed islands of regeneration, and is strongly present in the physical and social division lines towards the periphery of the city: the suburbs, the industrial harbour and the islands of the archipelago.

 

Urban interventions

The studio will approach the fragmented Gothenburg city landscape as an archipelago of islands, both in terms of the fragmented city centre and a periphery consisting of both of natural islands and the socio-economical and segregated islands of the suburbs. We will apply the definition and understanding of an archipelago: as a network of islands stretching over a water landscape, and use the notion of an archipelago as a tool for defining urban areas, and propose how to strengthen local communities and their identity.

Below are the urban islands identified by the students with a brief description of their main issues.