Grupo JR_07. Payphone.rar // Cabina.rar

Mª Ángeles Freytas García, Juan Carlos Lagares Cáceres, Verónica Rodríguez Vergara y Carlos Sánchez Sanabria.

Asignatura Otras Tecnologías 4ºB ETSA Sevilla 4-FEB-2013.

 

There is, inherent in every metropolitan area, a hidden system under the city movement. These are the telephone boxes or payphones. It is not just a particular “opportunity whole” inside the city, but instead, telephone boxes becomes strategic points waiting to be discovered. The clue is in their nature of small items connected that make sense in the complexion of the area in general as the existing network between them.

Since their invention, the amount of telephone boxes has being growing in the city. They have construct places with a lot of people, talking and waiting their turn. The key of the project is in understanding the cabins as a complex network already existing in the city, living together with society moves. The importance is not in the object but in recovering the flows of people that existed before the commercialization of mobile phones.

Payphone.rar // Cabina.rar (Video introducing the concepts)

¿What would happen if we compress telephone boxes, as they were files? ¿What if we concentrate all their nature into a flagstone? We bet on the future with the project cabinas.RAR where technology is introduced as an alternative to oxidized urban cubicles. The objective is changing present relationships and looking for new ways of communication and information far from mobile phones. These spaces, where people go around telephone boxes as they are avoiding obstacles, need to be changed. We bet on accommodating new functions capable of agglomerating people again. In some way, this project look forward converting these spaces from dispersion to connection.

Enhancement of the Old Estación de Cádiz

The Old ‘Estación de Cádiz’, also known as ‘Estación de San Bernardo’, worked as a railway station from 1902 to 1991. Nowadays its mighty wrought iron roof shelters a precarious, temporary marketplace.

Our project is based on the idea of turning this enclosed place into an open, public space, able to change its own configuration and allow different uses, including the current one: morning marketplace, afternoon leisure center, and nighttime events.

This is possible through the recovery of the spatial peculiarity of a railway station. When the platforms are clear, the space behind the roof is wide and open, but when the trains arrive they fragment it into corridors. Recalling the building’s former activity and underlining its link to the city’s historic urban fabric, we proposed the formal recovery of the railways, and designed a new, prefabricated market stall that would slide over them.

The main structure of that stalls consists of two rings of laminated wood, with load beams and braces. That structure is wrapped with a corrugated sheet, rock wool and a waterproof layer. Both inner and exterior claddings consist of phenolic plywood boards. The facades are made of foldable, cellular polycarbonate, high light transmission panels.

PEDRO A. TOLOSA ÁLVAREZ_MATIAS YUNES LEITES_FRANCISCO MUÑOZ JIMÉNEZ_JUAN ANTONIO MARTÍNEZ MALDONADO

El chabolismo en Andalucía es una realidad muy palpable. Las administraciones no tienen censados el número de inmigrantes que viene en ellos pero se estiman en cientos de miles.

Nuestro proyecto se centra en la localidad de Lepe, municipio español de la provincia de Huelva, Andalucia.Se encuentra en el suroeste de la provincia. Cuenta con 27.241 habitantes de los cuales el 19% son inmigrantes (5150 habitantes). En Su mayoría son subsaharianos. El mayor incentivo ha sido el cultivo de la fresa (principal fuente económica junto al turismo). Nos vamos a centrar en las chabolas construidas por los propios inmigrantes, teniendo en cuenta sus condiciones de vida.

———————————————————————————————————————————————————————–

The chabolismo in Andalucia is a very palpable reality. The administrations don’t have the number of immigrants registered, but they are estimated in hundreds of thousands.
Our project centres on Lepe’s locality, Spanish municipality of the province of Huelva, Andalucia. It is in the southwest of the province. It possesses 27.241 inhabitants of which 19 % is immigrant (5150 inhabitants). In the main they are sub-Saharan. The major incentive has been the culture of the strawberry (principal economic source close to the tourism). We go away to centring in the shanties constructed by the own immigrants, bearing his living conditions in mind.

———————————————————————————————————————————————————————–

APPROXIMATION

 

RE-THINK & RE-USE

Exclusive spaces – Spaces of exclusion
Tutor: Martine De Maeseneer www.mdma.be
Theoretical component teacher: Dirk Jaspaert
Students: Carmen Briers – Manu Vander Avort – Sellekaerts Pieter

A century ago, Brussels boomed in the era of the industrial age. So it attracted more and more inhabitants and immigrants who came and established themselves in their search for work. One of these major landmarks of that important time was the Belle-Vue factory, famous for its beer, geuze Belle-Vue, and previously known as the ‘De Coster Factory’. Placed aside the canal, on a very important vertex of the pentagon in means of traffic and in that time trading routes, this factory was one of the faces of Brussels.

Under this brewing activity, the form and look of the factory had undergone major transformations. Over time, when this beer making was placed to a different site, the building lost his use and vigor. Notwithstanding, this monument was left untouched but nevertheless kept his status as face of Molenbeek, situated at the backside of the site. This well placed remnant of the industrial age however can and must play a major role in the revitalization of Molenbeek and Brussels. The need for good architectural design and urban integration is essential !

As one of the last vestiges of the industrial history of this area, its visual characteristics are of the biggest importance for the collective memory of the site. The imposing brick mastodon shapes define the quai of the canal, exactly where it is adjoining the city center. The landmark status of the factory must be respected. By taking into account the collective memory of the place in our new design, the goal is to create a new appreciation for the old building complex.
“Urban porosity is a key intention for large hybrid buildings with the aim of pedestrian oriented urban places” (Steven Holl). Designing a public building as an island can’t function as a part in the urban fabric. This is why the masterplan for the area makes use of the soon to be executed Ninoofse Poort park plan by BUUR, but some essential changes are made to create a co-existence between the Ninoofse Poort and Belle-Vue, physical as well as programmatic. More globally seen, a link between Molenbeek and Brussels. If attacking both designs separately, disfunctioning of both would be unavoidable.

Designing Belle-Vue begins with 2 supporting elements: The collective memory and a mixture of program.
The existing memory, the covered courtyard feeling, the brick massiveness of the building and the tetris block-like building shape of the brewery building, is handled by a concept “InsideOut/OutsideIn”. A new spatial experience is created by 3 main interventions. The first is maintaining the enclosed character and identity by keeping the front façade, keeping entrance locations and renewal of the strongest volumes. Second, the middle outside space is turned into a central covered courtyard which links all non-residential programmatic functions. Inside and outside space are at the same time socially controlled. Third is preserving existing facades but vary with its use. By opening up existing and new structures, identity is saved but a different use for them is created.

Programmatically, the site as a catalysator for the neighbourhood requires a healthy mix of users, activity day and night. The public program is enforced with a residential one. City flight in certain layers of the community towards the countryside forms a problem for maintaining a correct mix of city inhabitants. Here the residential can present a possible solution by ameliorating the aspects on which these flight is based. Levels are designed as one big plan, consisting of units and shared space. Passive activities are placed in the units, where the active take place in the shared zone. People live equally separate and communal. Relation between all layers of inhabitants is initiated.
The beer museum attracts yet again different users, where this museum is designed as a walkway that regulates all internal organization. The museum visitors will, on their walk, not only behold the essential elements of the brewing process, also they visually encounter the users of other functions. The experience becomes one of “see and be seen”.

 

 

 

The Pentagon has been alienated from its identity, it’s hard to feel oneself at home in the metropolis’ beating heart.

But can an architect restore – let alone create – a home? If we look up the origins of this rather vague term, one can perceive a fundamental differ- ence between the mental and the material aspect of living man has made throughout history. The Greeks spoke about hestia, the religious midpoint of a dwelling, and oikos, the house as a structure. In German one translates the former as heimat, which doesn’t only mean home, but also the relation- ship of man towards a certain space. Henceforth an architect couldn’t be able to build a home, since it doesn’t concern something material.

Or can he? We divided the manifestation of the concept of home into three aspects: memory, that what one remembers as well as what one has been taught, identity, how one is or appears to be as an individual, and ter- ritory, the space one relates oneself to. Maybe we can’t influence home per se, but we can manipulate these manifestations.
The first brings us to the historical context of the site: rather than a revival of functions, we restored some iconic images, through the use of certain seemingly classical typologies like a courtyard, a gallery and a grand café. The second aspect concerns local (building) traditions: instead of thwarting an old habit, we reinterpreted the typical non-urban typology of housing.
For territory we formulated a solution against the privatisation and seg- regation in society.

These 3 aspects of home mainly focus on personal individual qualities but a fourth important component of being home is feeling part of a so- cial network. In our individualistic society this is a quality one has to re- establish and emphasise without losing the luxury of personal space. We introduced the concept of ‘hoodhouses’ as a communal space for a number of families to help them to create their own neighbourhood. By using this tool we give attention to a good gradual transition between public and private space.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


JR_06      Argimiro Macías / Francisco Martínez / Carmen Morales / Teresa Quero

When the rain comes … something happens

Video_Presentación

 


Adaptation of the old gondola station of the Expo 92 for exploitation as playful and social attraction

// Catriona Macdonald, Carlota Marques de Amorim, Lambert Lempereur, Tom Smith

"What if we could strengthen our island's local conditions with a community building / cultural park?"

Between the Opera (Christina Nilssons gata), Sankt Eriksgatan and Casino (Packhusplatsen) is an area that is physically and functionally segregated and fragmented from the rest of the adjacent city centre due to poor infrastructure and dispersed islands of regeneration.

Göteborg has long been shaped by the development of its harbour. As Scandinavia’s largest harbour, the city has changed from being a significant port and industrial city, to one of industry in decline and one of the most threatened / exposed cities for sea level rise and flooding in Sweden.

In its current condition the site illustrates: a barrier to the riverfront; weak identity; inefficient use of space / lack of purpose; undefined access routes; anti-climax; and a topographical separation from adjacent urban fabric.

“Waterfronts of the Nordic are emblematic of the vitality and effectiveness of new cultural energies.” (The Building Art: The Social Art; Peter MacKeith; 2012)

A strong point of a city is its diversity, which facilitates meetings between people across interests, ages, social status and religious affiliation.

We see the potential of the site as a place for: varying circadian uses; mixed seasonal activity; city markers; a strong culmination point of Västra Hamngatan; emphasising the city’s relationship to the waterfront; and turning normally disadvantageous flooding risk into opportunity .

Our idea is to use the existing street patterns to delineate islands of activity, chosen for their cultural associations with the people of Gothenburg; with street confluences denoting important ‘nodes’. The site  itself determines location of function, from quiet to loud, wet to dry, in terms of the current activity and topography.