The main objective of the team was, initially, the respect of the concept of cohabitation, where residents live, work, cohabitate harmoniously, with a balance between private and public life. Furthermore, a model of dynamic growth of the settlement (sygkatoikein) was sought, so as its spread and size could keep pace with people’s needs and respond to different choices. At the same time, it was a choice of the team to base the initial idea on attributes that are identified in the entire area given to design, so that the proposal relates to the entire environment in any sub-region to be placed.

So, having identified the cores of the different uses spotted in the area and their dynamic intensities, voronoi system was chosen as the original development model because it allows for dynamic, flexible and unpredictable deployment of units.

Those “use” cores were defined as the centers of the voronoi units, while their heights were determined by the size of the intensity.  The unit can be continuously spreading organically in every direction, based on the reproduction of the original centers / points, depending on the preferences of the inhabitants. Each piece of the puzzle is a habitation module that can combine homes, public spaces and work.

Between the occupied space there are “gaps” that can be used as common courtyards of the surrounding buildings. Furthermore, there will be common use spaces that relate to all units (community). As a result, we have two scales for shared space: internal courtyards for a group of buildings and the common areas on all units (community).

The hybrid model of organization that emerged after the union with the winning proposal (stage a’), is based upon the voronoi cores affecting the plan and the of the subunits (four-sided polygons, roof is not curved). The human chain is now the exemplar, as people are the main factor of cohabitation.

Apart from the enclosed public areas of daily use, it is strongly thought and that the free space is as important to achieve cohabitation, in any of the 2 scales mentioned above. This space is formed each time by the needs of the residents and hosts group activities. Sometimes, it is characterized by introversion (turn its back to incompatible uses with housing area) and sometimes from extroversion.

Additionally, nodes are created (of primary and secondary significance), which are connected together organically. A diversity in functions – activities – images moves in each unit / different experiences during the walk is accomplished. Finally, it should be noted that a more specific design of individual modules was avoided (views, conclusive plan solution), as their final configuration is based upon the particularities, the choices and the aesthetics of the residents. After all, the living communities rely on the participation of the residents in the planning process and the final decisions.

Leave a Reply


Warning: include(/home/adu2020/webapps/wp_pilotprojects/wp-content/themes/adu_ppp/single-default.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/adu2020/webapps/wp_pilotprojects/wp-content/themes/adu_ppp/single.php on line 43

Warning: include(): Failed opening '/home/adu2020/webapps/wp_pilotprojects/wp-content/themes/adu_ppp/single-default.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/share/pear54') in /home/adu2020/webapps/wp_pilotprojects/wp-content/themes/adu_ppp/single.php on line 43